De eerste bijeenkomst van de IDG HUB Achterhoek in 2024 was mooi en waardevol. De reacties van deelnemers achteraf waren, inspiratie, warm, herkenning, moed, ideeën, vrij spreken.
Dit keer was het onderwerp ethiek, een moreel kompas, of innerlijk kompas zoals in de IDGs. Iedereen heeft het.
Medeorganisator Dyon Temming nam ons mee in zijn ontwikkeling in werk en privé hoe zijn kompas zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Waarin veel experimenten over de hele wereld zaten, of zoals hij zelf zegt “aanklooien”.
Dyon vertelde onder andere over wat je moreel kompas beïnvloed, zoals karakter, interesses en cultuur. Hij vertelde over hij ontdekte of het werk bij je past, door blokkades, zin of geen zin, tegenzin, of zelfs tegengesteld.
Hij vertelde over de ruimte die hij niet kreeg bij de gemeente, de ruimte die hij letterlijk zocht in de wereld van duiken tot hutten bouwen in de natuur. De ruimte die hij later kreeg in het onderzoek naar ethiek en techniek en natuur. Wat is het goede, en voor wie.
Van alle kanten werken wetenschappelijk doorbraken, sociale spanningen, nieuwe informatie en meningen van anderen op hem in. In dit woelige water te varen met het bedrijf en met het gezin en daarbij ook nog proberen de goede keuzes te maken voor jezelf en de effecten van zijn keuzes op zijn omgeving in te schatten, is een ware uitdaging. De Sustainable Development Goals helpen daarbij. Maar alleen die onderwerpen op een weegschaal leggen is niet genoeg.
Verder liet Dyon een mooie ethiek flowchart zien van Astrid Poot uit haar DIY ethiek handboek.
Afsluitend vertelde Dyon over zijn werk als landschapsontwerper dat hij samen met boeren organiseert. Zijn conclusie bomen planten is altijd goed, zoals tegen droogte, tegen wateroverlast, voor je humeur, voor de biodiversiteit.
Na het verhaal van Dyon gingen in groepen van vier personen met elkaar in gesprek. Wat betekent moreel kompas voor jou? Hoe doe je dit? Het leverde mooie gesprekken op waar onder andere worstelingen naar voren kwamen in werk dat goed doet en geld verdienen, lastige gesprekken met familie en vrienden, de politiek.
Als afsluiting deelden we wat er uit de gesprekken naar voren was gekomen met de hele groep.
Wil je de volgende keer ook aansluiten? Meld je dan alvast aan.
Over Dyon Temming
Dyon is landschapsontwerper bij het Buitenburo.
Coördinator van het agroforestry netwerk in Gelderland.
Amateur muzikant.
Een van de drijvende krachten achter Lokalen, echtgenoot.
Voorzitter van Coöperatief de Groene Ruyt en aanklooier.
Een maker in een maatschappij en natuurlijke omgeving die volop in beweging is.