Vanuit de ruimte naar de aarde kijken en weer landen – Meetup 13 met Egbert Mulder

De tweede woensdag van februari 2024 hadden we een bijzondere meetup van de IDG HUB Achterhoek. De reacties van deelnemers achteraf waren, geïnspireerd, enthousiast, gemotiveerd, nog meer tijd besteden aan het belangrijke werk. 

De opzet was dit kaar wat anders dan gebruikelijk. Na een korte check in legde Egbert uit hoe de VR headset werkt om samen tegelijk de reis konden ervaren.

Na deze uitleg zetten we de VR bril op en starten het programma, en daarmee begon onze reis door de ruimte. Een bijzondere ervaring waarvan de deelnemers het gevoel hadden dat niet meer dan 12-15 minuten duurde. In de praktijk waren we 30 minuten op reis geweest. Volledig ondergedompeld in een beleving.

Aansluitend nam Egbert ons mee van het verleden, via het heden, naar de toekomst over de toestand van onze planeet en de levende wezens op die kwetsbare planeet. Met alle data op een rij werden we geraakt en ook geïnspireerd.

Zo hebben we gezien, gevoeld en ervaren hoe kwetsbaar de aarde is, met een heel dun laagje atmosfeer waarin we kunnen leven. Er is maar één zo’n plek, nergens is er een planeet B.

Lees de ervaringen van de deelnemers hieronder.


Frank Landman schreef over zijn ervaringen deze middag:

Overview effect: Nabijheid voelen door afstand te nemen!

“Alle astronauten zijn bij terugkeer op aarde een soort milieuactivist geworden”, vertelde Egbert Mulder gisteren tijdens zijn lezing over ‘het overview effect’.

Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de IDG (Inner Development Goals) HUB Achterhoek gisteren in Lichtenvoorde kregen de deelnemers de gelegenheid een soort ruimtereis te maken.

Via een VR bril waande je je een half uur in de ruimte, waarbij je zelf de mogelijkheid had om rond te kijken en de aarde vanuit een ander perspectief te aanschouwen.
Je wordt meegezogen in de ruimte en beleeft vooral op gevoelsniveau de oneindigheid van het heelal en de intensheid ervan wanneer je als klein stipje rondzweeft in een overweldigende donkere massa.

Je bent zelf even los van de aarde, waarop zich alles wat je lief hebt, afspeelt.
Je ziet de nietigheid van de aarde t.o.v. het totale zwarte heelal. Je ervaart de kwetsbaarheid van de planeet en ziet hoe dun de dampkring eigenlijk is.

Het ‘overview effect’ is het ontzag, de verbondenheid en de verantwoordelijkheid die in ruimtereizigers opwelt bij de aanblik van de aarde vanuit de ruimte.

Door de afstand en het loszijn van de aarde ontstaat juist een enorme verbondenheid.

Voor zo veel dingen geldt dat je het pas scherp kunt zien wanneer je even afstand neemt of even uit een systeem stapt. Een holistische kijk op het geheel geeft andere en nieuwe inzichten, het scheidt de ‘details’ van de essentie.

De essentie die vrijwel alle astronauten na terugkeer op aarde ervaren is de noodzaak tot het strijden voor behoud van de aarde, omdat ze op afstand gezien hebben hoe immens kwetsbaar ze is.

Je zou iedereen deze ervaring gunnen!

Dorien Wagenaar schreef:

Gisteren heb ik een interessante ervaring gehad tijdens de IDG HUB Achterhoek bij Lokalen in Lichtenvoorde.

Tijdens deze middag begeleidde Egbert Mulder ons op een virtuele reis naar de ruimte, om vanuit daar een groots uitzicht te vinden op onze aarde.

Wat doet het met je, als je onze planeet vanuit dit persepctief kan bekijken?
Kan het ’overview effect’ helpen om je in beweging te krijgen? Stappen te zetten voor een veilige en gezonde thuishaven in de inmense ruimte?
Ik vond het in elk geval wonderlijk.

De daaropvolgende lijst met feiten over de toestand van onze aarde was een verschrikking. Je weet het wel, maar toch. Als je alles op een rijtje krijgt, dan schrik je weer. Dat geeft weinig hoop voor de (nabije)toekomst.

En tòch.. mogen we niet wanhopen. Niet bij de pakken neerzitten. Blijven geloven dat het kán! Blijven vechten voor het goede. En wie weet, ontstaat er in deze poel van chaos, tòch nog een nieuwe orde.
Ik werk er aan.
Jij ook?

Chantal Walg schreef

Op reis door de ruimte

🪐Gisteren was ik aanwezig bij de IDG-Hub in de Achterhoek waar Egbert Mulder ons op uitnodiging van Erno Hannink een workshop circulair leiderschap gaf. Daarbij nam hij ons mee op ruimtereis! Met VR-brillen zagen we hoe adembenemend de ruimte is en hoe prachtig onze aarde. Hij liet ons reizen om uit te zoomen en zo hetzelfde gevoel te krijgen als de astronauten wanneer ze terugkomen op aarde.
De innerlijke verandering die zij meemaken door hun ruimtereis maakt dat de meesten van hen zich in gaan zetten voor de planeet. Hoe mooi wanneer dat wij dit ook kunnen ervaren en dat gevoel mee kunnen gaan nemen in ons dagelijkse werk.

🌍Na de ruimtereis liet Egbert ons schokkende beelden, cijfers en grafieken zien over de atmosfeer, de biosfeer en de oceanen. Wij mensen zijn door ons handelen verantwoordelijk voor het uitsterven van 27.000 verschillende flora-en faunasoorten per jaar. Er is nog maar 25% van de insecten in vergelijking met 30 jaar geleden. Wanneer we de 10% naderen dan wordt het kritisch en is het nog maar de vraag of er voldoende insecten zijn voor de bestuiving en of er voldoende voedsel verbouwd kan worden. En ondanks deze cijfers staat de EU het gebruik van gif toch ‘gewoon’ weer toe?
Kennis alleen is dus niet voldoende! Het vraagt meer!

🌍Om echte verandering te bewerkstelligen is het belangrijk dat we ervaren dat we van nature natuur zijn en er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Inner Development Goal ZIJN en VERBINDEN zijn dan ook twee belangrijke doelen met bijbehorende competenties en vaardigheden om aan te werken.
En door hieraan te werken draag je niet alleen bij aan planetaire gezondheid, maar ook aan die van jezelf. Verbinding en zingeving blijken de belangrijkste gezondheidsmakende factoren!
Dit betekent dus ook dat we als professionals in de zorg direct dan wel indirect bij kunnen dragen aan het gezonder maken van die planeet door een ander gesprek te voeren waarin wie we zijn en willen zijn (zingeving) en of /hoe we ons verbonden voelen met anderen en de wereld (meedoen/kwaliteit van leven) onderdeel van het gesprek zijn.

🌍Onze persoonlijke gezondheid is onlosmakelijk verbonden met planetaire gezondheid. Het vraagt af en toe wat in en uitzoomen om dat te zien en te voelen. Groot(s) denken en klein doen! Voer een ander gesprek met elkaar!

Wil je de volgende keer ook aansluiten? Meld je dan alvast aan.

EARTH TO SPACE Workshop IDG HUB Achterhoek

Over Egbert Mulder

Egbert Mulder is oprichter van Circular Leadership. Egbert verzorgd onder andere de VR Workshop EARTH FROM SPACE®. Hij laat de deelnemers het Overview Effect ervaren. Het fenomeen dat er voor zorgt dat veel astronauten milieuactivist worden doordat ze hebben gezien, gevoeld en ervaren hoe mooi en paradijselijk onze aarde is, als een tuin van Eden in het oneindig grote, koude en dodelijke universum.

Egbert Mulder workshop

Over de auteur

ernohannink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}