De wereld staat in brand. De vraag is of je daar als ondernemer wat aan kunt doen. Vanuit een door historisch onderzoek verrijkt perspectief licht impactfilosoof en ondernemer Pieter van Osch toe dat de problemen die we ervaren feitelijk geen problemen zijn en dat jij en ik onderdeel zijn van de oplossing. Zeker als je ondernemer bent.
We focussen ons vandaag op het nemen van de besluiten die nodig zijn om duurzaam positief bij te dragen. Vanuit de IDG’s verkennen hoe we nu besluiten nemen en wat we kunnen doen om dat te verbeteren. Betere besluiten nu geven een betere toekomst later.
Pieter begon zijn verhaal met de geschiedenis van zijn opa die werd opgepakt en de drukkerij die in beslag werd genomen, en het boek dat hij erover schreef. Pieter heeft vier boeken geschreven, zijn meeste recente boek is Ondernemen kan echt anders.
Er zijn op dit moment zoveel crisissen dat we het woord polycrisis hebben bedacht. Pieter zegt we hebben vooral een menselijke crisis. De bron van veel problemen ligt in de Anglo Amerikaanse principes waaronder dat de winst voor de aandeelhouder boven alles gaat.
Het zou in Nederland beter zijn om het Anglo Amerikaanse meer los te laten en te gaan voor het ons bekende Rijnlandse gedachtengoed, vakmanschap, verbinding en vertrouwen. Een van de meest Rijnlandse bedrijven, in de Achterhoek, is Rensa met o.a. Dennis Heijink. Zij legden een aantal jaren geleden de verantwoordelijkheid van het primaire proces bij de vrachtwagenchauffeur. Dat heeft veel veranderd.
Het verschil nu met het begin van de tweedewereld oorlog, we zijn allemaal met elkaar verbonden en alles is transparant. Hoe meer immigratie er is, hoe universeler de cultuur.
Op dit moment wordt 9.1% van nationale begroting (2025) overgemaakt naar fossiele bedrijven en gaat rechtstreeks naar de aandeelhouders in de VS.
Hoe kan het anders? Ondernemers zijn de vonken van verandering. Als zij goed ondernemen.
Met een zinvol (Rijnlands) product of dienst, en oog voor de winst.
De meeste ondernemers zijn opgeleid als vakman en niet als mens. En daar ligt volgens Pieter een kans De mensheid kan hiermee een fase verder komen. Leren om maat houden bijvoorbeeld, weten wat belangrijk is. Deze persoonlijk ontwikkeling kun je leren met de Inner Development Goals (IDGs).
De nieuwe norm voor succesvol ondernemen: Profit x purpose x people
1. Vergroten bewustzijn
2. Veranderen gedrag
3. Activeren collectieve intelligentie
4. Practivisme
(Boek Eva Rovers – Practivisme https://www.evarovers.nl/boeken
Alles begint met een besluit. Daarop gingen we samen kijken naar besluiten. We gingen in drietallen in gesprek met de volgende vragen als leidraad:
- Welk belangrijk besluit heb je ooit genomen?
- Welke criteria speelden daarbij een rol?
- Hoe werkt het besluit uit?
- Hoe beleg je goed besluiten nemen in IDGs?
Intuïtie – uitleg van Dan Ariely
https://youtu.be/L7SlyBnDHcg
Beschermingsmechanisme zit in de mens. Leren om deze te herkennen. Hoe kunnen we ze herkennen?
Door afstand (tijd) te nemen.
Naar aanleiding van deze gesprekken kwamen de volgende tips van de deelnemers voor een betere besluitvorming:
- Vertrouw op jezelf.
- Vanuit je Innerlijke kompas.
- Zorg dat hoofd en hart klopt.
- Hou het bij jezelf.
- Ken je waarden en maak daar je keuzes op.
- Besluitvorming is een proces.
- Kom met jezelf, broekzakken leeg.
- Stel vragen.
